Startsida ........ Inriktning Häst ........ Inriktning Inredning & Design ........ BLOPPIS!

Hemmagjort flugmedel

I samband med att sommaren för varje dag tar ett allt stadigare grepp om oss så innebär ju även det att flugorna snart börjar etsa sej fast på våra små hästar. Flugmedel är ju något som går åt under sommaren, men jag har även hört personer som har blandat ihop ett eget flugmedel. Detta innehåller då bl.a vatten, citron och vitlök, men mer än så kommer jag inte håg.

Har du något bra recept på hur man kan göra flugmedel själv? :)Startlistor

Startlistor inför söndagens tävling på Näset.Är efteranmäld (vilket ett minus före siffran betyder)
Tvätta fårskinnspad?


Nu är jag i stort behov av lite tips och husmorsknep om att tvätta sin fårskinnspad.
Det finns ju som bekant ett särskillt tvättmedel för fårskinn, det finns att köpa i alla hästsportsbutiker. Men jag tycker själv att det känns lite oöädigt att lägga ner ca 80 kr på en sån flaska när man inte tvättar fårskinn särskillt ofta.


Vanlig gulsåpa brukar jag använda när jag tvättar lilla nosluddeplutten till pullartränset. Men en sån liten plutt är ju lite skillnad jämfört med en stor pad, tänk om jag skulle råka förstöra den!
   Så hur brukar du tvätta din pad?
Tävling 100 cm och debuterade 110 cm

Nu ska jag berätta om gårdagens tävling på hemmaklubben Färsta med Shakiro :)

100 cm Bed: A:0+A:0
I första klassen 1 m hade Shakiro så bråttom så bråttom så oj oj oj. Allt skulle ha skett igår hellst. Han är ju lite sån ibland, inte så tålmodig ;)  På framridning och framhoppningen var han väldigt känslig i munnen det minsta jag tog i hunom, så det var svårt att få bra rytm, tryck och stöd mot bettet. Han gick väligt bakom hand så det var inte det lättaste. Väl inne på banan gick det som sjutton xD Han var taggad till tusen och ville att det skulle gå fort fort fort xD
Kände knappt igen lillgubben :P
Det var himla svårt iaf att kunna lugna och hålla in honom utan att ta för mycket, så det blev inte den snyggaste rundan vi gjort. Rev sista hindret i grunden, och det måste jag fatiskt få säga var rent slarv av honom för han hade så bråttom att få landa och fortsätta så han petade ner bommen med bakbenen. Men efter att han kommit ut från banan och travades av var han lugn och nöjd igen ;) Rolig häst det där :P <3

Debut 110 cm Bed A:0+A:0
Idag debuterade jag och Shakiro 110 cm :D Jag har själv tävlat 110 med Shakiros mamma några gånger, men för Shakiro var det här första gången.
Och till skillnad från förra klassen så var han helt underbar, fantastiskt fin!
Han låg bra i handen och kunde vänta in hindren, tills jag sa varsågod och lättade, då tröck han av två språng och seglade över. Verkligen lätt som en plätt.
Helt klart vår finaste runda någonsin!
Han var så himla balanserad, klok och fin både mot hindren och i sprången.
Allt gick klockrent men tyvärr så rev vi sista bommen i omhoppningen, men det både syndes och kändes både när han hoppade av och när jag skrittade ut från banan att han var trött i benen, så han orkade inte lyfta upp tillräckligt.
Men over all, den bästa debutrundan jag kunde önska!! :D <33


Film från 110:n! :)Shakiro står lugn och nöjd och äter hö medans jag packar ihop våra grejer för att åka hem.


Åter igen GU va nöjd jag är med rundan på 110!! :D <33
Och att han tycker det är så jäkla kul gör ju inte saken sämre :)Hippoagility

Hippoagility, kanske något för dej och din häst? ;)


Film från Ånge

Film från Ånge den 16 maj

90 cm med bed. A+A, alltså en grund och en omhoppning men bara som en clear round.

Filmen från 100 cm ville inte fungera när jag skulle ladda upp den på youtube, så jag får väl återkomma med den nåt senare. Hade även tänk ta bort ljudet, lägga på musik och korta ner klippen lite grann, men Windows movie maker ville inte fungera, så det fick bli klippen så som dom var.

Hoppas att denna fungerar iaf, om inte så säg till!

Tävlingshelg Söndag

Efter en natt med konstiga drömmar hos farmor och farfar åt vi frukost, packade ihop och åkte iväg till stallet vi lånat, lastade hästarna och åkte tillbaka till tävlingen i Ånge som denna dag hade tävlingar för storhäst.

Var blandat väder, allt från fullt solsken till regn. Men var ändå ok :)
Till både 90:n och 1m var han rätt tossig. Kunde inte stå stilla och bara gnäggade och skrek efter Fedra (ponnyn) som stod och vilade och åt hö i transporten. Fick många kommentarer om att han var fin iaf, och det är ju alltid kul att få höra :P

Hade tänkt ladda upp film på klasserna, men youtube tar så lång tid. Över en timme per klipp att ladda upp. Lägger väl upp ett nytt inlägg med filmerna sedan och dem vill fungera.

90 cm Bed. A (Clear Round)
Var himla duktig, rullade på fint med bra tempo och tryck. Gick felfritt och fick en blågul rosett. Det märks att han börjar tycka 90 cm känns lite fånigt :P Var dock lite pigg på ärevarvet. Jag satt och bad om att han inte skulle göra nån katapultbock, och jag klarade mej tack och lov ;)

100 cm Bed. A:0+A:0 (omhoppning)
Var pigg och väldigt frammåt, galopperade på och hoppade fint. Dock var han lite för på så jag fick ta i honom lite innan hindren och kom då lite fel i avstånden. Inget som syndes, men det kändes. Han var superduktig som löste allt jag förstörde för honom ♥
Felritt i grunden, men i omhoppningen var han inte riktigt med i en snäv sväng mot ett räcke, började kasta med huvudet och så i svängen, så vi fick ett nedslag.

Synd på nedslaget, annars hade vi kommit tvåa.


Prisutdelning 90 cmSvettig häst har jag hört ;) Lillstackarn gnäggade och yrsade runt för mktTävlingshelg Lördag

Nu kommer lite sena bilder från tävlingshelgen i Ånge.

Gör en snabb genomgång igen, lillasyster tävla ponny på lördag, jag storhäst på söndag. Istället för att åka hem 10 mil mellan gångerna tog vi med både, lånade stall under natten och vi sov hos farmor och farfar.


Lillasyster Josefine och min f.d tävlingsponny (kat c) Larma Fedra


Lerigt som attan var det!
Undertiden ponnydagen stod Shakiro i boxen på ridklubben och väntade snällt på sin tur nästa dag


Shakiro och en minst sagt annorlunda lampa ;)


Efter tävlingen åkte vi till Ringblommans 4H gård alldeles innan fränsta där vi fick hyra stallplats för billigpenning för en natt. Litet och trångt och lågt i tak. Shakiro slog huvudet i de små tavlorna när han skulle gå in i spiltan :P


Men med lite mat hemifrån blev dom nöjda och sov lugnt hela natten.

Jag, mamma och Jossan åkte till farmor och farfar (ca 5 min från stallet) där vi fick god middag och sov.

Bilder och text om söndag kommer! :)Foton från Ånge 15 maj

När jag var på Ånges ponnytävling den 15 maj så fotade jag även endel.

Jag har nämligen sedan två år tillbaka fotat lite då och då på tävlingar och sedan sålt bilderna antingen som förstoring eller på cd.
Fotar dock mer sällan nu och blev bara ca 40 st bilder den här gången.
Hade annat att syssla med där.

Min fotosidan där du kan kolla på alla mina bilder och få info gällande köp hittar du HÄR

Men här är iallafall ett litet urval från dagen:

Tips mot kåda

Nu när sommaren är så gott som här är jag nog inte ensam om att komma ut till hagen och möta en lycklig häst med kåda ingnuggat fulla halsen. Extra glad blir man ju om det är morgonen innan tävling.

Men då har jag ett tips för att få veck kådan på bara någon minut, nämligen T-röd.
Nu reagerar nog vissa: Va t-röd på en häst! :O
Men det är ingen fara, bara man tvättar bort det efteråt.


Gör såhär:

Fukta t-röd på en bomullstuss och gnugga enkelt på halsen där kådan sitter.
På engång kommer du märka att kådan löses upp och försvinner.
När kådan är hela borta tar du enkelt svamp och vatten och svampar av där t-röden använts.

Verkligen en timesaver på tävlingsmorgonen :)Tvådagars på hemmaklubben

Till helgen blir det tvådagars tävlingar på hemmaklubben Färsta (SundsvallsFältRittKlubb)
Lördag ponny, söndag storhäst. Själv ska jag stå som banpersonal två klasser per dag. Så jag hoppas verkligen att det blir perfekt väder, sådär lagomt svalt :) Har stått där i både ösregn, storm och gassande sol tills man nära på svimmat. Så lagomt svalt, fint och soligt blir perfekt :)

På söndag ska jag och Shakiro tävla. 90 & 1m? Neru på söndag blir det 1m och debut 110 om allt vill sej väl :)  Jag har själv tävlat 110 förut med Shakiro's mamma, Shafai.
Men för Shakiro blir det första gången han startar 110 :) lillpojken som är så gammal trots att han tror att han är så liten. Han fyller 8 år den 12 juli :P men jag kan faktiskt säga att han är mer som 4 eller 5 år engligt honom själv ;)

Spännande ska det blir iaf. Hoppas bara vi kommer så rätt som möjligt på hindren så det inte blir så svårt för honom. Vinglande hit och dit, sne i kroppen, jag stör honom i munnen, fel avstånd.
Mycket kan bli fel :P

Är dessutom arg på mej själv att jag missade att Näsets anmälningstid gick ut i söndags. Såg det ca 2 timmar för sent. Där hade jag oxå tänk ta 1m & 110. Men nu blev det ju så, och 90 kr per klass i efteranmälningsavgift har jag ingen lust att betala. 180 kr extra pågrund av ren klantighet. Ne då får det bli tävlingsvila den helgen istället.


Bild från färstas tävlingar förra året. Bland våra första tävlingar :)


Guld vs Silver

Nu vill jag höra just din åsikt om Charles Owen AYR8
Guld eller Silver? Vilken tycker du är snyggast? :)Själv har jag den guldiga, men att smöra genom att
säga guld hjälper inte ;) Inga smörpoäng räknas ;P
                                                                                                                   


Tävlingshelg

Till helgen blir det roligt! :)  En lite annorlunda tävlingshelg till skillnad från annars då man åker dit hoppar sina klasser och åker hem.

Ne, den här helgen ska vi upp till Ånge, ca 10 mil dit, inte mkt. Men lillasyster ska tävla ponny på lördag, och jag storhäst på söndag.
Så istället för att åka dit och hem varje dag så har vi hittat stallplats åt hästarna en natt på lördagkväll. Och så sover vi hos farmor och farfar i Fränsta :)

Ser faktiskt fram emot att på lördag bara få gå runt hela dan på tävlingsplatsen utan stress och utan tider att hålla. Bara gå runt och sitta och titta på ponnyer som tävlar, filma och knäppa kort på lllasyster och hennes c-ponny (min f.d. ponny) och mest ta det lugnt :)

Sen på söndag däremot är det min och Shakiro's tur att satsa järnet ;)
Då får han tuffa på sej lite eftersom jag gissar att det som alltid annars på Ånge kommer vara fullt av stora vattenpölar inne på banan, både före, efter och under hinder.

Så Shakke, be tough!


Passar därför bra med en bild där han iaf spelar tuff och kaxig ;)


Hööks-shoppning

Idag blev det ett besök på Hööks.
Lämnade ett CV för extrajobb men köpte även ett par tävlingsöverdragsbyxor som jag länge väntat på skulle komma in.
Och fyndade en pälsglans på kampanjpris för 89:-!   ord. 119:-    Veckans vara!

Intervaller på gräsbana

Igår stack jag och Shakiro ut runt tolvtiden och red ut i skogen i det fina soliga vädret :)

Blev en riktig hårdträning. Red runt grönviken, en runda som är på 1,1 mil, och efter den rundan innan vi gick hem tänade vi intervaller på en gräsbana i skogen som är oval på 500 meter. Galopperade runt den banan bra bra många varv och han var så duktig!

Från början var han tittig och tappade galoppen för allt annat han hade att tänka och titta på. Men efter ett tag ungefär när det började bli lite jobbigt och trött i kroppen sänkte han huvudet och galopperade med hela kroppen och jag kunde enkelt bara stå i lätt sits utan att behöva hålla honom i tyglarna.
Rullade på där varv efter varv, gjorde någon liten volt då och då och bytta varv.
Han var så duktig där han svettigt jobbade på. Tror sån träning är nyttigt för honom, både för uthållighet och långa muskler, och dels för konsentrationen.Idag står han och vilar och solar i hagen. Men jag funderar på att efter middan gå upp en stund till paddocken och jobba lite i vänster varvet.


                                                                                                                                  Bild från sommaren 2009


Bild och text från gårdagens träning

Igår var det hoppträning, som vanligt varje torsdag kl 18:30.
Det gick väl sisådär. Shakiro ville inte riktigt lyssna eller anstränga sej, så han mest bara sköt ut vänsterbogen och kom undan. Fick jobba hårt med vänster tygel och skänkel för att få honom rak, men det är inte alltid det allra lättaste.

Hoppade en bana med böjda spår, men han genade mest åt höger och gled för långt ut åt vänster. Nja gick okej.
Hoppade även en trippel, och jag är nog inte ensam om att tycka att tripplar är lite läskiga :P
Inte just för att dem är stora och breda, utan för att dem är svåra att bedömma avståndet till. Man blir förvirrad av både bakre och främmre bommen och kommer därför oftast både för stort eller för nära.

Eller är det bara jag?

Mamma tog iaf med kameran, men det är inte det lättaste att fota inne i ridhus när man hoppas i full fart ;)


Brand i stall, Kungsbacka


Huga :( Verkligen hemskt när sånt händer. Man bara tackar att det inte hände ens eget stall.
16 hästar brann inne varav både trav och ridhästar fanns i stallet.
Du kan läsa hela artikeln HÄRGårdagens tävling på Östjämten

Så nu ska jag berätta om gårdagens tävlingsdag på Östjämten :)

Dagen innan stod jag och knoppade Shakiro, men efter åtta flätor och fyra färdigsydda knoppar så kom jag på att det är första tävlingen utomhus för året, med all säkerhet väldigt blåsigt och säkert även väldigt tittigt. Så jag ångrade mej och släppte ut allt igen, tänkte det var säkrast att kunna ha nån man att hugga tag i ifall det skulle behövas ;P


Och om du reagerade över ordet färdigsydda så jodå jag syr fast mina knoppar. Jag tycker dom både håller mycket bättre då och blir mycket hådare, rundare och snyggare. Kan lägga upp ett amerikanskt klipp som jag lärt mej ifrån någon dag.
Resan på 13 mil ensam i för honom ny transport gick väldigt bra. Han stod helt stilla och backade sedan sakta och lugnt ut.
Som väntat var det väldigt väldigt blåsigt när vi kom fram till Östjämten. Det blåser jämt där. Då tur att man hade klätt på sej. Långkalsonger i maj känns ganska dumt xD

Runt omkring på anläggingen var han jätte feg och tittig på alla hästar och allt som blåste. Ett gäng med ensilagebalar med lös plast som fladdrade i vinden var grymt läskigt. På framridningen gick han stel som en pinne och bara gnäggade och skrek hela tiden, på framhoppningen var han oxå väldigt stel och osäker.
Men inne på banan, där var det full fart och värsta tuffingen!90 cm:
En bed. A, Dvs hoppa 8 hinder felfritt och få en blå-gul rossett.
Min tanke var att jag skulle komma att behöva rida med mycket ben för att få honom tuff framåt, men inte behövdes det inte. Han var så tuff och så duktig. Hoppade med en himla fart och lätt som en plätt över alla läskigheter. Gick felfritt och fick en blå-gul rossett.

1 m:
Lika tuff och samma fart i denna klass. Gick felfritt i grunde utan problem och susade sedan igenom omhoppningen. Det var absolut inte fläng och okontrollerat utan jag satt bara stilla och lät honom länga galoppen. Fick jättefina språng och efter att han landade efter andra hindret i omhoppningen blev han så glad att han drog iväg ett bocksprång. Jag hamnade halvt på halsen men satte mej bara tillbaka igen och fortsatte.
Startade som nr 8 och hamnade efter min runda i ledningen. Låg i ledningen tills det var fyra startande kvar och blev då nedputtad till en tredjeplats. Men ändå vår första tredjeplats :)


Den andra bilden blev väldigt konstig i vinkeln, för sådär stor är jag inte på honom :P
Mer som på första bilden. Men han är fin iaf :)


Jag är så nöjd över gårdagens prestation av Shakiro. Han tänkte frammåt, tyckte det var jätte kul och gick i bra rytm. Höll inte heller på att vingla och zickzacka som han jämt gör annars :PTävling på Östjämten

Idag har jag och Shakkeboi varit och tävlat på Östjämten :)
Min kompis ida och hennes häst skulle sammåka med oss, men då hade oskar hennes häst blivit sparkad på ena bakknät så det blev inge följa med för dem.
Stackars ida, tävlngsklädd och allt.

Men jag och mamma bestämde att åka upp iaf. Det är ca 13 mil dit så jag fick be pappa om pengar till halva bensinen istället.

Nu har jag inte tid att berätta nå mer :P Men bilder och info kommer sen.
Kan säga att det gick awsome iaf!

Cliffhanger! ;)

RSS 2.0


bloglovin

Placeringar 2012

27 maj 2012 120 cm - 7:a (länk)
6 maj 2012 110 cm - 2:a (länk)
15 april 2012 110 cm - 1:a (länk)
15 april 2012 100 cm - 1:a (länk)
16 mars 2012 100 cm - 1:a
11 mars 2012 110 cm - 3:a
11 mars 2012 100 cm - 1:a
19 februari 2012 100 cm - 4:a


Placeringar 2011

Segrare av SAAF's tävlingschampionat 2011 (länk)
Segrare av Färstachampionatet 2011 (länk)
27 nov 2011 KM förklass 100 cm - 1:a
27 nov 2011 KM 110 cm - 1:a Klubbmästare
9 oktober 2011 100 cm - 2:a
8 oktober 2011 100 cm - 2:a
25 september 2011 100 cm - 4:a
21 augusti 2011 110 cm - 2:a (länk)
13 augusti 2011 100 cm Stilhoppning - 1:a
15 juli 2011 110 cm - 13:e
22 juni 2011 100 cm - 2:a
4 juni 2011 100 cm - 2:a
4 juni 2011 95 cm - 1:a
7 maj 2011 110 cm - 4:a
7 maj 2011 100 xm - 1:a


Placeringar 2010

Segrare av Färstachampionatet 2010 (länk)
3 oktober 2010 100 cm - 4:a (länk)
2 oktober 2010 100 cm - 5:a (länk)
23 juni 2010 100 cm - 1:a (länk)
6 juni 2010 100 cm - 6:a
2 maj 2010 100 cm - 3:a