Startsida ........ Inriktning Häst ........ Inriktning Inredning & Design ........ BLOPPIS!

En resa i historien - Ramona

Eftersom jag nu är mer eller mindre strandsatt här i Leksand och Shakiro står kvar hemma i Sundsvall (35 mil) hos familjen så kan jag ju inte uppdatera så mkt när det gäller hoppträningar, tävlingar och ridturer med honom. Men däremot söker jag en häst att bli medryttare på någon gång i veckan här i Leksand tills att jag hittat stallplats åt Shakiro och fått honom hit.
Så har vi tur så blir det nya uppdeteringar med medryttarhästen, om jag hittar nån dvs :P

Men! Jag satt igårkväll och kollade igenom en massa bilder från förr på datorn, och så kom jag på att jag kan ju visa och berätta lite om mina tidigare ponnyer och så.
En guidad tur genom min historia på hästryggen och tävlingsbanorna! :P






  Ramona IV (IV=4)

   född: 1989
   kön: sto
   e. Ekbäckens Epos
   u. Roseborgs Benedict
   ue: Säfstaholms Ben
   ras: Welsh Mountain
   mankhöjd: 121,5 cm





Ramona köpte vi i Dalarna, Orsa, år 2002 om jag inte minns helt fel. Jag var då 11 år (måste kolla upp det här lite noggrannare, 11 år känns så gammalt.) Ramona var världens underbaraste lilla guldklimp som lärde mej allt. Hon var mycket välutbildad i dressyr, men hade senaste ett-två åren stått som avelssto. Lite kuriosa är att hon har hopptränats för Helena Lundbäcks pappa ;) Men nog om det. Ramona lärde mej allt och var otroligt lugn och stadig, och ville man framåt fick man jobba för det ;) Vi kämpade oss faktiskt upp till L:B på hoppbanorna och var sällan en av de snabbaste, men gick däremot alltid felfritt och snäva svängar. Så nog knåpade vi allt ihop oss några vinster och placeringar under vår tid. När jag sedan växte ur b-ponny åldern tog lillasyster över Ramona men bytta efter nåt åt ut henne mot en maxad b-ponny på 130 cm, Ramona var ju trots allt bara 121 cm. Ramona bodde hos oss i fyra år och flyttade på ålderns höst 2006 som 17 åring vidare till en familj i Hälsingland. Där fick hon en ny liten ryttare att göra små skogsturer med och var även med på endel westernträningar.

Om Ramona än idag bor kvar där vet vi inte, vi har inte fått något svar på de mail vi skickat. Men man kan ju alltid ringa oxå :P Men om hon bor kvar där är hon nu 21 år, så vist finns chansen att hon har flyttat vidare till trapalanda.

Ramona var en underbar ponny, en sån som alla barn borde ha. En ponny som kan mycket men som man måste kämpa och riktigt rida för att hitta knapparna och komma framåt. Ponnyer som springer runt av bara farten där ungen bara får sitta och hålla i tyglarna lär man sej ingen riktigt ridning på.



Jag tycker faktiskt jag rider riktigt prydligt för att vara så liten :P






Det var en liten liten Emelie det :P








Lillasyster och Ramona



Det var b-ponnytiden det :)
I nästa En resa i historien ska jag berätta om Fedra, min stjärna :)




J.E.R utökar sortimentet

Sugen på ett par nya stigyglar?

Nu utökar nämligen J.E.R sitt sortiment med stigbyglar i flera tuffa och läcka färger.
Vissa även med swarovskidetaljer. Personligen gillar jag de antikrosa och de vita :)









Annorlunda reklam

Haha en liten annorlunda duschreklam ;)








Stallplats i Leksand sökes



Jag saknar min pojke :( <3

Stallplats i Leksand sökes!

Med cykelavstånd från centrum. Jag har letat så gott jag kan, men är tacksam för att hjälp jag kan få. Snälla, jag vill få träffa min häst! Vill verkligen hitta en stallplats åt honom här <3

Söker även någon häst att kunna rida nån gång i veckan tills det att jag hittat en stallplats.
Snälla hjälp mej! Tacksam för allt
                                                                                                                      


Mysigt höstmode för ryttaren


Finstickad tröja, Kingsland   ca. 695 kr


Kabelstickad tröja, Horze   499 kr


Stickad kofta, Horze   599 kr


HGL munkjacka fuskpäls, Horze   359 kr


HV Polo cardigan Miori. HV Polo   ca. 835 kr


Kabelstickad cardigan CRW, Hööks   249 kr


Sweatshirt Acelia CRW, Hööks   249 kr


Väst Delicious CRW, Hööks   från 279 kr


Väst Arlia CRW, Hööks   från 299 kr

                                                                                                                      


Flyttat till Leksand

Nu var det länge sen jag skrev nåt sist. Detta beror mestadels på att det har hänt lite grejer.

På torsdag för en vecka sedan när jag stod ute i stallet och målade ringde mobilen. Det var en lärare på Leksands Folkhögskola som ringde och sa att jag kommit in som reserv på Designutbildningen på Leksands Folkhögskola. Det var en som tackat nej och då ville dem ge chansen till mej efter att ha läst igenom de brev man skickat med i ansökningen där man fått skrivit lite om sej själv. Jag fick över natten på mej att fundera och bestämma mej för att antingen anta platsen och flytta ned till leksand en vecka senare eller att tacka nej och låta den gå vidare till någon annan. Efter det samtalet kan jag säga att tankarna började snurra på högvarv i mitt huvud. Beslutet mellan att antingen sitta hemma, gå på arbetsförmedlingen och vänta på något fattigt jobb som McDonalds eller städning. Eller att flytta 35 mil för att börja skolan igen och lämna allt man har, känner och älskar hemma. Åka ifrån allt.

Jag ringde och tackade ja till utbildningen med tryggheten om att jag när jag hellst vill kan ringa och ändå tacka nej. Det är mitt beslut. Men ändå grät jag närmare varje dag veckan framåt. Jag viste ju att jag fått världens chans. En chans att göra något som jag är bra på, att få en utbildning och i sin tur kan leda till ett roligt och bra jobb. Men att lämna allt hemma. Tryggheten, familjen, vänner, pojkvän, Shakiro, allt jag känner till och känner något för. Det lilla liv jag har och är van vid.

Dagen närmade sej med stormsteg och jag räkande panikartat det få nätter jag hade var att få sova hemma i min egna säng. Att packa ner sina fina älskade saker i flyggkartonger när man hellre än allt annat vill stanna kvar hemma suger verkligen!
Efter att ha ridit Shakiro för sista gången på länge, kramat om honom och sagt hejdå, sovit de sista nätterna innan avresan tsm med Nicklas och kramat hejdå till en nära kompis var dagen kommen, det var dags att ge sej av.

På freddag morgonen (20/8) kl 07:00 packades alla mina saker in i bilen och jag, mamma och pappa åkte iväg, 35 mil ner till Leksand. Och här sitter jag nu!

Tänk hur fort livet slänger om en och vilka svåra val man måste avgöra på egen hand.
Val som man kanske aldrig får veta var rätt eller fel.
Hemlängtan börjar redan krypa sej på och det är de små detaljerna som får en att sakna sitt vanliga liv där hemma som mest. Att ligga i soffan utan att behöva tänka så mycket mer på det. Att kunna gå ut på gården och bara hitta på nåt. Att vara med pojkvännen, att få pussa på honom och skratta tillsammans, att åka iväg och fota solnedgången och sjunga tillsammans i bilen. Få rida ut på sin häst i skogen när hellst jag vill, som en självklarhet. Att åka iväg och hopptävla. Det är mycket man saknar som självklart finns kvar hemma, men som jag inte kan ta del av just nu.
Jag fick stryka mej från en hopptävling som jag sett fram emot under flera veckors tid. En tävling som jag inte kommer kunna vara med och fightas på just nu. Jag kommer inte heller finnas där när kattungarna en efter en säljs iväg och flyttar. Jag undrar vart min lilla Spookie hamnar. Spookie som jag fött upp på välling. Kommer jag få se henne igen?

Det är många sådana saker som gör ont att missa.
Men det är alltid skönt att veta att trivs jag inte så är det bara att åka hem.




Resultat från Ånge

Ni har varit många som har frågat hur det gick på tävlingen i helgen.
Jag har haft rätt mycket att planera den senaste veckan, så det har stulit lite tid och update här från bloggen. Men nu ska ni alla få veta hur det gick på tävlingen :) 
Det gick nämligten riktigt bra! :) Blöt och tung bana bara, det regnade innan vi kom dit.

100 cm bed A:0+A:0
På framridningen kändes han väldigt seg eller lixom hård i munnen. Inte lång i kroppen eller hård i handen eller så, men lixom inte nå gummisnoddig och mjuk mellan mun och bakben. Haha låter knepigt, men så vare iaf :P På framhoppningen vaknade han till lite, men var ändå inte lika taggad som han brukar vara.
Inne på banan kändes han kanonfin, pigg och framåt men ändå lugn och sansad.
Jag och Shakiro var sista ekipaget så vi hade lite press på oss, men ändå världens möjlighet att veta precis hur alla andra ridit och vilka tider. Shakiro var jätte jätte duktig i både grund och omhoppning och tiden räckte till en 3:e plats :)





110 cm bed A:0+A:0

Till den här klassen kändes han mycket bättre på framridningen. Lättare i munnen och mjukare i kroppen och trampade på mycket kvickare med fötterna. Inne på framhoppningen blev det efter en stund väldigt kvavt och tungt. Det blev väldigt jobbigt för Shakiro och vi kom dessutom fel på oxern två gånger så han stannade och tappade gnistan lite. Men vi la ner bakre bommen en gång och sedan gick allt bra igen. Varken jag eller mamma förväntade oss att det skulle gå särskillt bra inne på banan eftersom han kämpat så mycket i den tunga luften på framhoppningen. Men gu va duktig han var :) Han samlade ny kraft och körde igenom hela banan, kämpade jättefint. Valde att ta stora svängar i omhoppningen för att göra det lättare för honom. Jag satsade bara på att komma runt. Kom i botten på några hinder vilket man kan se på filmen, men jag är så tacksam för att han alltid försöker hoppa även om han kommer tokigt eller inte räcker till, han löser det ändå. Det tänket på en hopphäst är viktigt att ha. I omhoppningen kom vi tyvärr lite snett på ett räcke, och han orkade inte ritigt lyfta utan petade ned den. Men det fick han göra för jag viste emot att han var sne, men jag ville inte ta i honom och störa utan låta honom tänka framåt. Grymt tacksam över min häst! <3



Jag har lagt musik på båda klippen, men finns risk att youtube har tagit bort musiken.




   Min älskling <33




Dagen före

Idag har det varit dagen-före-tävling-planering ;)
Ställde klockan på 09:00 imorse för att försöka ställa om mej lite och kunna komma upp på morgonen :P Tyvärr gick det sådär, låg kvar och var dötrött, men runt 10 blev det upp och äta frukost och komma igång.
Rullade ned på cykeln till sommarhagen och hämtade upp Shakke till stallet, gjorde i ordning och skrittade iväg mot paddocken. Jag brukar gärna rida ett pass i paddocken dagen före tävling. Ingen hårdträning utan mycket volter och uppmjukningar. Ställa hit och ställa dit i både trav och galopp. Och avsluta med galopp på en snäv åttvolt över ett sockerbitshinder 40 cm för att få honom att vara lite mer med i både kropp och fötter.

Har även rengjort, smörjt och packat allt i bilen. Så imorron kl halv åtta åker vi ned till sommarhagen, gör i ordning, lastar och åker iväg till Ånge, ca 10 mil.

Taggar :)
Nu måste jag däremot sova, kommer bli svårare, inte ett dugg trött xD




Tävlingsutrustningen utsedd

Så var tävlingsutrustningen till imorron klar och ni har alla fått gjort er röst hörd :)
Jag tyckte detta var en rätt rolig grej, att ni läsare fick matcha utrustningen helt och hållet.
Kommer med all säkerhet köra den här grejen igen inför nån tävling :)

Och vinnarutrustningen blev.. brrr trumvirvel ;)




Resultat listan blev som följer:

Träns: 2, Förbygel: 2, Schabrak: 2, Benskydd: 2  -  11 röster
Träns: 2, Förbygel: 2, Schabrak: 4, Benskydd: 2  -  8 röster
Träns: 1, Förbygel: 1, Schabrak: 4, Benskydd: 2  -  4 röster
Träns: 1, Förbygel: 1, Schabrak: 1, Benskydd: 1  -  4 röster
Träns: 1, Förbygel: 1, Schabrak: 2, Benskydd: 2  -  4 röster
Träns: 1, Förbygel: 1, Schabrak: 3, Benskydd: 1  -  4 röster
Träns: 2, Förbygel: 2, Schabrak: 3, Benskydd: 1  -  3 röster
Träns: 1, Förbygel: 1, Schabrak: 2/4, Benskydd: 2  -  2 röster
Träns: 1, Förbygel: 2, Schabrak: 2, Benskydd: 2  -  2 röster
Träns: 1, Förbygel: 1, Schabrak: 1/2, Benskydd: 2  -  1 röst
Träns: 2, Förbygel: 2, Schabrak: 1, Benskydd: 2  -  1 röst
Träns: 1, Förbygel: 1, Schabrak: 3, Benskydd: 2  -  1 röst




Och målandet fortsätter

Yesbox målandet i stallet fortsätter.
Tredje dagen som jag målar nu, stod ute och penslade och rollade till strax efter 22:00 ikväll med. Men nu är det inte mycket kvar! Bara taket kvar, resten är klart :)
Tänkte försöka hinna bli klar med taket imorron, det vore skönt. Bara färgen räcker till så :P

Imorron ska jag även trimma Shakke en sväng i paddocken, lite uppmjukning och lydnadsövningar dagen innan tävlingen. Så han är mjuk och fin på lördag :)
Ska även packa, så imorron avslutas tävlingsutrutningsjippot ;)
Ska bli spännande att se vilket det blir :P

Har du inte röstat än på vilken tävlingsutrustning du tycker är snyggast?
  Rösta här!




Lista för karenstider

Vist blir man ibland lite osäker på vissa produkter inom hästvården om dom är karensbelagda eller inte. Jag ringde själv ner till EMIN senast idag för att fråga om en produkt och bygga på mina vetskaper :)

Men istället för att behöva ringa och fråga så kommer här en kanonbra lista!



Något som är viktigt att veta som är rätt förvirrande är
att Liniment Blue och Blue Lotion är inte samma sak.

Blue Lotion = Ingen Karens
Liniment Blue = Vissa är dopingklassade
Om linimentet innehållet ämnet capsacin är det karens!
Så läs noga eller fråga butiken/företaget.




Produkt, Karenstid, Företag


Absorbine Ultrashield Insektsspray för häst, 0 tim, Eclipse Biofarmab
Acetatmischung, 0 tim, Hälsa & Helhet AB
Albino Karledssalva, 0 tim, Thord Ohlsson, Bergsjö
Albino med ringblomma, 0 tim, Thord Ohlsson, Bergsjö
Aloe First, 96 tim, Forever Living Prod. Scandinavia AB
Aloe Heat Lotion, 96 tim, Forever Living Prod. Scandinavia AB
Aloe MSM Gel, 96 tim, Forever Living Prod. Scandinavia AB
Aloe Propolis Creme, 96 tim, Forever Living Prod. Scandinavia AB
Aloe Vera Gel, 96 tim, L-import
Aloevera gele, 96 tim, AC Hästprodukter
Aloe Vera Gelly, 96 tim, Forever Living Prod. Scandinavia AB
Aloevera spray för hud och sårvård, 96 tim, AC Hästprodukter
Aloe Veterinary Formula, 96 tim, Forever Living Prod. Scandinavia AB
Alosin Hovsalva, 0 tim, TH AB
AMC Isbalsam, 0 tim, Acute Medic Company of Sweden
Arnika, 0 tim, Eclipse Biofarmab
Arnika, 0 tim, Pharmacare Nova Oy
Arnika gel, 0 tim, AC Hästprodukter
Arnika gel, 0 tim, Eclipse Biofarmab
Arnika Tinktur, 0 tim, Emin Svenska AB
AVS 14, 0 tim,  Eclipse Biofarmab


BDV eco Gelcream Natural, 96 tim, Nea Of Sweden
BDV eco Gelcream With essential oils, 96 tim, Nea Of Sweden
BDV eco Oil Natural, 0 tim, Nea Of Sweden
BDV eco Oil With essential oils, 0 tim, Nea Of Sweden
BDV eco Salve Natural, 0 tim, Nea Of Sweden
BDV eco Salve With essential oils, 0 tim, Nea Of Sweden
BDV eco Soap & Shampoo Bar With essential oils, 0 tim, Nea Of Sweden
Bio Bee Natursalva, 0 tim, Bio Bee Natursalva AB
Bioflog, 96 tim,  Eclipse Biofarmab - fr 1/1 -09
Bitter Cool, 0 tim, Pharmacare Nova Oy
Blue Lotion, 0 tim, Emin Svenska AB
Blue Lotion/Pharma Blue, 0 tim, Pharmacare Nova Oy
Blue Lotion Stark, 0 tim, Emin Svenska AB
Blue Only, 96 tim, Pharmacare Nova Oy
Blue Spray, 0 tim, Emin Svenska AB
B.S. Double, 0 tim, Pharmacare Nova Oy


Cai-Pan Liniment, 0 tim, Cai Pan AB
Charme, 0 tim, Pharmacare Nova Oy
Cold Gel, 0 tim, Emin Svenska AB
Coldflex, 0 tim, Sprightly AB (1/11-09)
Cool Off, 0 tim, Eclipse Biofarmab
Cool on Track, 96 tim, Back on Track AB
Cool Spray, 0 tim, Hälsa & Helhet AB


Dermosol, 96 tim, N-vet AB
DR1, 0 tim, NIM Distribution Center AB
Dr. Schaette Balsam, 0 tim, Hälsa & Helhet AB


Eclipse Ice Gel, 0 tim, Eclipse Biofarmab
Eclipse M.R.S ointment, 0 tim, Eclipse Biofarmab
Effol Anti-Fly Gel, 0 tim, Willab AB
Effol Anti-Fly Spray, 0 tim, Willab AB
Effol Horse-Fly Blocker, 0 tim, Willab AB
Ekologisk Hästsalva, 0 tim, Föllinge Hälsoprodukter AB
Ekologisk Hästolja, 0 tim, Föllinge Hälsoprodukter AB
Equident Bettpasta (äpplearom), 0 tim, Hästtandvården i Motala
EpsomSalt, 0 tim, Epsom Sweden AB
Equie-arnicagel, 0 tim, Simplus AB
Equie-créme, 0 tim, Simplus AB
Equie-kylgel, 0 tim, Simplus AB
Equie-lotion, 0 tim, Simplus AB
Equie-oil, 0 tim,Simplus AB
Equie-schampo, 0 tim, Simplus AB
Express Hovbalsam, 0 tim, Express Läderfett & Impregnering AB


Flexi Hoofcream, 0 tim, Eclipse Biofarmab
FlyStar Insektsspray för häst, 0 tim, Equs AB
Forans leg paint, 0 tim, Eclipse Biofarmab
Fyra Ess Hästliniment, 0 tim, Skillingarydsalvan AB
Fyra Ess Hästsalva, 0 tim, Skillingarydsalvan AB


Germinator, ryktborste, 0 tim, Eva Vet AB
Glans Schampo, 0 tim, Emin Svenska AB
Glansschampo med aloevera, 0 tim, AC Hästprodukter
Greenes Solution, 0 tim, SIUL Power
Greengard kylgel, 0 tim, Greengard AB


Heatlotion, 96 timmar, Johnny Nilsson Travsport
Helosan, 0 tim, Pharmaxim AB
Hexocil, 0 tim, Pharmaxim AB
Horsol, 96 tim, N-vet AB
Hovcreme med aloevera, 0 tim, AC Hästprodukter
Hästglans, 0 tim, Föllinge Hälsoprodukter AB
Högkoncentrerat Hästschampo, 0 tim, Föllinge Hälsoprodukter AB


Icefeel Cold bandage, 96 tim, T.R.E Partner AB  


Jodopax gel, 0 tim, Pharmaxim AB


Kamfersalva, 0 tim, Pharmaxim AB
Karledssalva, 0 tim, Antons Konsult AB
Kwik-Tightener, 0 tim, Emin Svenska AB


Liniment Blue, - tim, Eclipse Biofarmab Ev. karenstid!
Liniment schampo med aloevera, 0 tim, AC Hästprodukter
Lini-Schampo, 0 tim, Emin Svenska AB
L-Mesitran kompresser (Hydro och Border), 0 timmar, Omnidea
L-Mesitran Ointment, 96 timmar, Omnidea
L-Mesitran Soft, 0 timmar, Omnidea


Magic Ice, 0 tim, Pharmacare Nova Oy
MD Myggdeo konc, 0 tim, Föllinge Hälsoprodukter AB
Mugcur pulver, 0 tim, Firma Leo Nylander
Mugcur Salva, 96 tim, Firma Leo Nylander


Nylanders Hästkräm, 0 tim, Firma Leo Nylander


Pharma Arrow, 96 tim, Pharmacare Nova Oy
Pharma Clay, 0 tim, Pharmacare Nova Oy
Pharma Heater, 96 tim, Pharmacare Nova Oy
Pharma Herbal Clay, 0 timmar, Pharmacare Nova Oy
Pharma Multi-Clay, 96 tim, Pharmacare Nova Oy
Pharma Strong, 0 tim, Pharmacare Nova Oy
Pure lanolin med mandelolja, 0 tim, Lanolin Collection


Racing Lotion, 0 tim, Emin Svenska AB
Radital kylgelé, 0 tim, Trikem AB
Radial liniment för hästar,  0 tim, Trikem AB
Radital sårspray för djur, 0 tim, Trikem AB
Radital värmesalva för hästar, 0 tim, Trikem AB
Red Lotion, 0 tim, Emin Svenska AB
Relax 24 Coolant Clay, 0 tim, Sverigetäcket/Equestrian Scandinavia
Remedy Cream, 0 tim, Pharmacare Nova Oy
Renons Flug & Insektsavvisande spray för häst, 0 tim, Trikem AB
Renons Flug & Insektsavvisande kräm för häst, 0 tim, Trikem AB

SINE-98 Cream, 96 tim, Clemens Medical AB
SentrX, adhesion prevention film, 96 tim, Orion Pharma
SentrX, eye drops, 96 tim, Orion Pharma
SentrX, film on gauze, 96 tim, Orion Pharma
SentrX, spray, 96 tim, Orion Pharma
Sorbact, 0 timmar, Abigo Medical AB
Speed Back, 0 tim, Emin Svenska AB
Speedway Leg Paint, 0 tim, SIUL Power
Superbra Hästsalva, 0 tim, Hälsingehonung
Super-K, 0 tim, Emin Svenska AB
Swede Clay, 0 tim, Eclipse Biofarmab
Switch, 0 tim, Pharmaxim AB


Vegebom Balm Horse, 0 tim, Firma Finn P. Möller
Vegebom Veterinaire Export, 0 tim, Firma Finn P. Möller
VetriDerm Intensive Conditioner,  0 tim, Bayer HealthCare
VetriDerm Intensive Spray,  0 tim, Bayer HealthCare
VetriDerm K-Hex Shampoo,  0 tim, Bayer HealthCare
VetriDerm K-Hex Spray,  0 tim, Bayer HealthCare
VetriDerm Sensitive Conditioner,  0 tim, Bayer HealthCare
VetriDerm Sensitive Spray,  0 tim, Bayer HealthCare
Viatop, 0 tim, Boehringer Ingelheim
Värmande aloevera liniment, 96 tim, AC Hästprodukter


X-liniment, 0 tim, Tord Ohlsson, Bergsjö


Med reservation för ändringar!

Källa:
Ridsport.se
Senast uppdaterad 2010-07-19




Prel. startlistor inför helgen

Preliminära startlistor inför lördagens tävling, mycket nöjd med startpositionerna :)
Bra utgång i 100 cm som näst sist och lagomt startnummer i 110:n så man får komma hem lite tidigare och då slippa gå och vänta och bli kall (både häst och ryttare).

Klicka för att se bilderna större
     

Däremot säger vädret att det ska bli regn på lördag :(
Är så himla typiskt att vaje gång det är tävling i Ånge regnar det eller har regnat dagarna före.
Ånges bana tål inte heller särskillt mycker regn utan blir mest en stor tung lervälling med stora vattenpölar. Sist vi var där fick räddningtjänsten komma dit och dika ut och slanga upp en massa vatten på den översvämmade banan. Men det var fortfarande väldigt tung och lerigt såklart.

Stackars klubb som aldrig får visa upp sej från sin bästa sida.

Så ett extra par vita ridbyxor får nog hänga med ifall att Shakke skulle få för sej att hitta på nåt så man sätter sej på rumpan i leran i första klassen. Vore så typiskt att det skulle inträffa "bara för att" om man valde att lämna extra paret hemma ;)
De vita tävlingsöverdragsbyxorna får oxå följa med ifall regnet håller i sej.
Stövlar oxå! Dränkte mina gympaskor i leran sist när jag skulle gå banan. Så hurra för stövlar ;)




Ridsport på tv:n

Eurosport

Onsdag, 11 augusti
19:20 - hoppning från San Patrignano
20:20 - Nations Cup Series från Dublin, Irland
21:20 - RidersClub

Torsdag, 12 augusti
08:30 - Repris, Nations Cup Series från Dublin, Irland

Lördag, 14 augusti
21:00 - Global Champions Tour i Valkensvaard, Nederländerna





Målat hela dagen lång

Idag har jag stått ute i stallet och målat hela dagen lång :P
Har målat det vita på både väggar, fönsterkarmar och dörrkarmen, flitig har jag varit :)
Men fick först sopa rent väggarna, skrapa bort gammal färg, och sedan kunnat måla.
Stått och målat och shakat loss till Rock Klassiker på radion från 14:00 till 22:15.
Inklusive ett kort uppehåll för att slänga i mej köttbullar och makaroner runt 17:00.

Imorron ska jag måla klart inne hos Shafai och Fedra + taket i hela stallet. Och hinna rida Shakke. Käns faktiskt bra att göra lite nytta. Istället för att dagarna ska försvinna ut i intet framför datorn. Och eftersom jag målat stallet så slipper jag följa med och hämta spån imorron, det får bli lillasysters jobb ;) Jag gillar ju dessutom att måla :P

Var väldigt länge sen det målades senast så det blev en väldig skillnad på det nymålade jämfört med den gamla vita som inte ens längre var vitt, och mycket slitet :P






Läsarfråga: Tävlingsutrustning



På lördag ska jag som sagt iväg och hopptävla i Ånge, 100 & 110 cm.
Är riktigt pepp eftersom det var en månad sen senaste tävlingen nu.
Däremot kan jag inte riktigt bestämma mej vilket kombination på utrustningen jag ska ha, ingen stor deal egentligen eftersom jag bara kan ha annorlunda till nästa tävling, men kan ändå inte bestämma mej :P
Så då tänkte jag varför inte göra en rolig grej av det och låta er läsare bestämma? :)


Så hjälp mej nu och välj min tävlingutrustning till på lördag! :D



Min ryttarutrustning är alltid samma, svart och stilrent. Tycker det är snyggast så, men nu ska Du få bestämma vad Shakke ska ha på sej :)
Välj ett träns, ett schabrak, vilka benskydd och vilken förbygel.
Skriv sedan i en kommentar här nere t.ex Träns: 1. Schabrak: 2 osv

Men kom ihåg att tänka på silver och mässingspännen på tränset och förbygeln!


Varsågod och enjoy! :)

















Det här ska bli både kul och spännande :)
                                                                                                                      


Lite snabbt om gårdagens hoppträning

Gårdagens hoppträning gick väl ok. Men Shakiro var väldigt spänd och kort i steget kändes och till och med seg.  Gick runt och tänkte och tittade på en massa annat helt enkelt ;)

Den huvudsakliga övningen var en linje med fem räcken efter varandra med ett galoppsprång emellan.  Gick helt okej och på slutet av träningen började han slappna av riktigt fint och kunde bära upp sej själv i galoppen. Jag och Shakiro avslutade övningen på ca 110 cm, men mitt problem som vanligt som jag fick jobba hårt på var att inte falla ihop åt höger över sista hindret. Har inte alls samma problem i vänster varv, men i höger varv är det fasen hopplöst. Särskillt på sådanna linjer. Jag viker mej i kroppen och tittar lixom ned åt höger.
Och inte gör det att man hoppar nå rakare direkt xD  Skärpning!




Ponkens speciella öga :) Synd bara att han såg så ledsen ut :P




Svansskydd neoprene

Idag åkte jag till Hööks och köpte detta svansskydd i neoprene.
Har två gånger tidigare stått där och velat och funderat mellan detta svansskydd i neoprene och ett annat i tjockt stoppat bomull. Men eftersom Shakiro lyckas skava på svansroten trots det svansskydd han har nu så valde jag till slut detta i neoprene eftersom neoprene är stötdämpande, och detta dessutom har en gummiaktig insida vilket motverkar skyddet från att kunna glida ner. När jag provtestade skyddet på Shakiro hemma i stallet passade det mycket bra, sen tänkte jag att nu ska jag testa hur bra det verkligen sitter, om det kan åka ned eller inte. Så jag tog i runt om skyddet och drog så gott som allt jag orkade.
Resultatet blev att Shakiro fick backa bakåt för att hålla balansen medans svansskyddet inte rörde sej en millimeter!   Så det här tror jag verkligen på! :D Kommer funka kanon!

Kan verkligen rekomendera!
Svansskydd neoprene 89:- Hööks





En liten runda bara

Idag blev det en liten tur i skogen innan middagen.
Det fick bli en av de vanligare rundorna, Bullåsbacken och Mirabacken.
Vet inte om det finns så mkt mer intressant att berätta om det, han jobbade på som vanligt och härjade sej alldeles svettig och skummig :P Att bara galoppera lugnt, vanligt och rakt fram går ju inte. Ne man måste ju vifta med benen allt vad man kan (men ändå inte få springa nå fortare för det) Hehe knasig liten häst, men det är kul att han är så glad och positiv, det är viktigt :)

Imorron blir det hoppträning i paddocken för Gunilla min tränare. Det ska bli himla kul, det var länge sen sist nu. Men eftersom det är tävling på lördag nästa helg så ville jag få en träning för att känna igenom honom lite grann.  Jag hoppas ju att han ska kunna konsentrera sej och jobba på fint och fokuserat, men det brukar ju sällan bli så på träningarna. Då är det hans lilla lekstund. Kommer nog bli nåt litet skutt i luften har jag en känsla av ;)
Men man kan ju alltid hoppas att han kommer vara något sansad och fokuserd ;)


Skrittar fram. Synd att måsta skritta på en sån fin grusväg



Efter ridturen.    NÖJD - BESVIKEN   (gillar att han har ansiktsutrtyck, trots att han är en häst ;) )


Nedhukad med mobilen i fejset, sånt gillas alltid ;)    Det viktiga är att Shakke är fin :)




Intressant artickel med Pether Marke och Lars Parlmer


Tränarna Pether Markne och Lars Parmler.

Markne och Parmler vill se mindre handridning

Lars Parmler och Pether Markne är två av landets absolut mest meriterade tränare. Under ett av Folksams seminarier i Falsterbo gjorde de gemensam sak - för att slå ett slag för den så viktiga grundridningen.


"Back to basics" var temat för dagen. Lars Parmler berättar att förre landslagstränaren Henk Nooren tyckte att svenska ryttare var lite "halvt" på allt. Halvt utbildade, med halvbra position på halvt genomridna hästar.
- Om man jämför med andra länder håller de oftare kvar vid och jobbar på viktiga detaljer i flera år. Till exempel om ryttaren måste stärka sin position i sadeln. Här i Sverige blir träningarna ibland lite för mycket "roliga timmen". Det behöver inte alltid vara en ny övning varje gång, fyller Pether Markne i.
Pether håll själv en hel del träningar i USA och menar att amerikanerna generellt sett har bättre kroppskontroll, vilket gör att de stör sina hästar mindre.
- Att sitta bra är kopplat till händerna, de har en mindre roll i den amerikanska ridningen. Vi håller balansen lite för mycket med händerna här, fortsätter han.
Enligt Pether är Sverige ett land med mellanmjölk - vi är lite lagom, och nöjer oss med att något "bara" är okej.
 
Störa hästen så lite som möjligt
Både Lars och Pether lovordar Nelson Pessoas stil, som kan sägas vara en förfining av det amerikanska systemet, med mer genomridna hästar på marken.
- Varför rider Rodrigo så bra? frågar Lars retoriskt. Jo, för att han aldrig har fått göra fel, han har alltid haft sin pappas tränarögon på sig. Här i Sverige hoppas det lite för mycket mellan olika tränare...
Här ser Lars och Pether att de, tillsammans med de andra A-tränarna, har en viktig roll. Om de erfarna tränarna vågar jobba tillräckligt mycket med de små detaljerna - och göra det enkla - kommer det att skapas en trend, menar de.
- Det handlar om bra balans, om bra sits, och om att kunna sitta på en häst utan att störa den. Sådan träning kan handla om basic saker, som att låta sig longeras utan stigbyglar. Vi ser ganska mycket dåliga sitsar och därmed också dåliga händer. Det beror i sin tur på dålig balans och position, säger Pether.  
 
Tävlar för tidigt?
Lars tar upp att ridningen i Sverige, redan från ponnystadiet, är så tävlingsinriktad. I USA och Tyskland börjar alla tävlingskarriären med stilhoppningsklasser, men när man en gång i tiden provade på samma koncept i Sverige ville ingen vara med...
- Här ska det bara gå fort, men det finns andra tävlingsformer som verkligen skolar ryttaren. Jag hörde till exempel talas om att det i Belgien finns klasser där man ska hoppa och sedan styra mellan koner med bollar på - som inom körningen. Ramlar en boll blir det minuspoäng. Jag har även sett stilklasser i Tyskland där ryttarna får byta hästar och bli bedömda när de rider hästar de inte känner, berättar Lars.
Pether nämner gång på gång hur viktigt det är med en bra grundsits. Ett prov på det är enligt honom att ryttaren har styrka nog att stå upp i stigbyglarna med raka ben och hålla balansen där. Sedan ska ryttaren sätta sig ner och försöka krypa fram så långt fram i sadeln som möjligt, inte bli sittande på bakvalvet. Tygeln får inte heller bli för lång. Lars fyller i:
- En god sits är när ryttaren har balans över gravitationspunkten. Du ska röra dig så lite som möjligt i sadeln och sitta så lätt som möjligt.
Men att ändra sin sits är givetvis inte enkelt. Förändringen måste repeteras massor med gånger och under en period kan du behöva acceptera att det känns lite som att "åka häst".
- Har man bestämt sig för att ändra något måste förändringsarbetet åtminstone få ta tre månader, då du verkligen fokuserar på att lösa problemet. Under den tiden är det inte speciellt lämpligt att tävla på sin högstanivå, säger Pether.
 
För kort galopp ger tidsfel
Lars Parmler tränar mer eller mindre bara hoppekipage, medan Pether Markne sysslar med både dressyr och hoppning. När det gäller hoppningen är de båda herrarna ense om att vi i Sverige lite för ofta får tidsfel. Det beror i sin tur på att vi rider i för kort galopp hemmavid, och inte utmanar oss själva med tillräckligt mycket tempoväxlingar i grundarbetet.
- Det vi måste fokusera på här i Sverige är annars att få ryttarna att rida med mindre händer. Hellre ett lite starkare bett så att ryttaren kan ha väldigt lätt hand, än ett trubbigt bett där han eller hon måste vara hård, säger Pether.
Lars för fram Eric Navet, Jessica Kürten och Eric van der Vleuten som ryttare som både har lätt sits och god kontroll, och som därmed kan rida fort på ett trevligt sätt.
- Tiden har blivit en faktor, vi har kortare maxtider idag. Hästarna har blivit känsligare och då måste även vi som rider bli känsligare, säger han.
 
Var din egen tränare
Även om tränaren givetvis är jätteviktig vill Pether trycka på att den som har det yttersta ansvaret för att du utvecklas och blir bättre är du själv.
- Var självkritisk, du måste vara lite av din egen tränare. Bestäm dig för något och utför det sedan fullt ut, gå till din tränare och säg att "Nu har jag bestämt mig!".
Lars, som själv kommer från ridskolevärlden, är kritisk till att det i Sverige finns ett system för att utbilda instruktörer och ett annat för att utbilda tränare. Det måste finnas konsensus och ett tydligt, enhetligt system. Han skulle dessutom vilja att barn med egen ponny också gick lite på ridskola och fick lära sig att rida i grupp.
Slutligen får Lars och Pether frågan om träningen skiljer sig mycket åt beroende på om det handlar om dressyr eller hoppning.
- Jag tror att vi är tillbaka där vi var från början. En häst är en häst och fungerar på samma sätt oavsett vad du tänker göra med den, säger Lars.
- Att rida är att rida. Det finns inte två olika sorters ridning, fyller Pether i.

Källa: Hippson.se


Jag har ju faktiskt skakat hand med Lars Parmler på en prisutdelning en gång.
På Mountain Horse Pony Cup i Göteborg 2007, det glömmer man bort ibland ;)




Äntligen tävling på gång

Yes yes yes äntligen tävling på gång igen! :D
Har inte funnits en enda tävling under hela juli. Så nu jäklar ursäkta är jag pepp som attan! :D
Den senaste tävlingen var på Matfors den 29 juni, det känns som en evighet sen. Och då vann vi ju faktiskt 100 cm's klassen. Så vi hoppas på lika goda resultat den här gången med ;)

Ånge den 14 augusti, 100 cm & 110 cm :)


Två bilder från när vi var där i maj
Länk till det inlägget HÄR och film HÄR






Gårdagens ridtur

Igår efter middagen blev det en sväng i skogen runt Grönviken.
Rundan är ca 1,6 mil, men det är mycket skritt från början då det mest är en massa sommarstugor efter havet. Och då tycker jag helt klart att man ska hålla sej till skritt.
Den sista havlan är i skogen och där blir det mer galopp. Nyttig träning för hästarna att lära sej lyfta och planera vart de ska sätta fötterna. Och lite rotiga och ojämna stigar ger starka senor. Observera att underlaget absolut inte är som ett kalhygge eller någon jätte rotig och stenig stig, då skulle jag aldrig hålla galopp!

Men himlar vad fin han var!! Ett riktigt muskelknippe hela han.
Lagomt krökt hals och nacke, öronen på spänn framåt hela tiden, höga knälyft för att få jobba sej framåt, och kraften i bakbenen och rumpan. En himla massa energi!

Verkligen kul för annars då han har energi är det oftast i form av överskottsenergi vilket leder till att han flyger och hoppar kors och tvärs över stigen. Men idag var det komprimerad muskelenergi, han arbetade istället mer för att få komma framåt! :D


Bilder från turen





Nya karensregler f.r.o. 1 augusti

Från 1 augusti 2010 gäller följande karenstider för fodertillskott, örter och foderrelaterade substanser (med användande av de vanligaste substansnamnen som kan variera mellan svenska, latin och i vissa fall engelska)

96 timmars karenstid gäller för produkter enl ovan som innehåller

  • Capsicum, capsaicin
  • Djävulsklo, Harpagophytum procumbens
  • Vänderot, Valeriana officinalis

14 dygns karenstid gäller för produkter enl ovan som innehåller

  • Guarana

96 timmars karenstid rekommenderas för övriga fodertillskott, örter/örtprodukter som har eller påstås ha farmakologiska effekter på häst eller påverkar/påstås påverka hästens prestationsförmåga eller temperament. Nedan följer exempel på sådana tillskott/substanser/örter

  • Aloe, Aloe vera (>30% av produkten)
  • ASU, Avocado and Soybean unsaponifiable extracts
  • Bipollen, Propolis
  • Boswelia sp.
  • Chondroitinsulfat
  • Di-/trimetylglycin (D-/TMG)
  • Gammaoryzanol, rice bran oil
  • Ginko biloba
  • Ginseng
  • Glucosamin
  • Green lipped mussle extract
  • Gurkmeja, Curcuma longa, curcumin
  • Hyaluronsyra
  • Ingefära, Zingiber officinale, ginger
  • Kreatin
  • L-carnitin
  • Melaleuca alternifolia, tee trea oil
  • MSM, metylsulfonylmetan
  • Munkpeppar, Agnus castus
  • Nypon, Rosa sp., rose hips
  • Octacosanol
  • Röd solhatt, Echinacea purpurea
  • Schizandra
  • Tryptofan
  • Yucca, Yucca schidigera


Källa: Svenska Ridsportsförbundet




Lite hoppträning

Iförrgår red jag upp till paddocken med Shakiro för att jobba lite med honom.
När jag kom upp dit stod det två serier frambyggda. En serie på tre hinder. 40 cm's hinder - ett galoppsprång - oxer - ett galoppsprång - 40 cm's hinder.
Och en mera linje, 60 cm's hinder - fem galoppsprång - räcke

Jag började med att jobba honom lite i öppna och sluta och galoppfattningar från halt för att få honom lyhört och fokuserad. Fortsatte sedan med att rulla över hinderna på ca 60 cm.
Han var lite oförsiktig och knackade i bommarna några gånger, men kändes ändå fin. Så mot slutet höjde jag upp räcket och oxern till vad jag mätte med ögonen 115-120 cm, men den hemmagjorda måttstocken som fanns där sa 110 cm, så jag vet inte ja vilket som stämmde bäst :P

Han var jättefin iaf :) och det är kul att han gör det så lätt.
Nu ska jag strax klä på mej och rulla ner på cykeln ner till sommarhagen. Idag blir det en sväng i skogen, kanske en lite längre sväng runt Grönviken så han får galoppera och rulla på lite :)

Min pokje :) <3







Den perfekta rundan



I det här klippet kan vi se ekipaget Pius Schwizer och Carlina genomföra en helt perfekt runda
 i min ögon. Mjukt och följsamt, inget som stör hästen, kommer helt rätt till varje hinder och
de leker så lätt så lätt runt banan. Tänk om alla red precis sådär :)

Jag har själv kanske haft fyra eller fem rundor i mitt liv som känts precis sådär perfekt.
Två eller tre stycken har varit tillsammans med Fedra, och två tillsammans med Shakiro.
Sådanna rundor där absolut ingenting ha kunnat känts bättre eller genomförts annorlunda.
Rundor där allt verkligen stämmer, där allt varit precis perfekt.
                                                                                                                      




RSS 2.0


bloglovin





Placeringar 2012

27 maj 2012 120 cm - 7:a (länk)
6 maj 2012 110 cm - 2:a (länk)
15 april 2012 110 cm - 1:a (länk)
15 april 2012 100 cm - 1:a (länk)
16 mars 2012 100 cm - 1:a
11 mars 2012 110 cm - 3:a
11 mars 2012 100 cm - 1:a
19 februari 2012 100 cm - 4:a


Placeringar 2011

Segrare av SAAF's tävlingschampionat 2011 (länk)
Segrare av Färstachampionatet 2011 (länk)
27 nov 2011 KM förklass 100 cm - 1:a
27 nov 2011 KM 110 cm - 1:a Klubbmästare
9 oktober 2011 100 cm - 2:a
8 oktober 2011 100 cm - 2:a
25 september 2011 100 cm - 4:a
21 augusti 2011 110 cm - 2:a (länk)
13 augusti 2011 100 cm Stilhoppning - 1:a
15 juli 2011 110 cm - 13:e
22 juni 2011 100 cm - 2:a
4 juni 2011 100 cm - 2:a
4 juni 2011 95 cm - 1:a
7 maj 2011 110 cm - 4:a
7 maj 2011 100 xm - 1:a


Placeringar 2010

Segrare av Färstachampionatet 2010 (länk)
3 oktober 2010 100 cm - 4:a (länk)
2 oktober 2010 100 cm - 5:a (länk)
23 juni 2010 100 cm - 1:a (länk)
6 juni 2010 100 cm - 6:a
2 maj 2010 100 cm - 3:a